It's a fucking hallelujah moment

2012-09-27 18:22:47
11 kommentarer

Behöver jag säga något mer?!? Vilken chock!! Detta är taget för ca 5 min sen, direkt efter middagen - då jag trodde att jag skulle ligga en bra bit över 70. Yeeeeeha!!!


Hemmaövningar

2012-09-26 21:01:03
0 kommentarer
Det blev ingen löpning idag, ingen barnvakt och dåligt väder. För att köra på lite ändå här hemma så får det bli hemska knäböj med situps på det. Ett två tre - kör!

Veckans träning

2012-09-24 20:07:49
0 kommentarer
Måndag: Vilodag
Tisdag: Gympa
Onsdag: Löpning 5 km
Torsdag: Gym
Fredag: Backträning
Lördag: Vila
Söndag: Springa från Ärla in till stan, ca 1,7 mil
 
Såhär ser min kommande träningsvecka ut. Min utmaning denna vecka är att springa härifrån Ärla in till stan under söndag förmiddag. Är riktigt laddad, då jag aldrig sprungit så långt tidigare. Funderar på att eventuellt ta bort träningen på fredagen för att vila ordentligt inför löpturen på söndagen. Men samtidigt vet jag att lite knäböj, situps, planka och spurtande för uppförsbacke är inget jag direkt dör av precis ;)

Hjälpa tarmarna

2012-09-23 12:48:00
63 kommentarer
Tarmproblem? (jag räcker upp en hand)
 
Lite tips på saker du kan dra ner på:
 
- Broccoli, melon och paprika. De här frukterna och grönsakerna innehåller kolhydrater som är svåra att bryta ner och kan ge uppsvälld mage.
 
- Fiberberikad mat. De tillsatta fibrerna i bröd, yoghurt kex och andra livsmedel kan göra att tjocktarmen och även strupen svullnar.
 
- Glass. I jämförelse med andra mejeriprodukter så innehåller glass väldigt mycket laktos som kan leda till besvär för laktosintoleranta.
 
- Huvudvärkstabletter som innehåller Ibuprofen acetylsalicylsyra. De här preparaten kan irritera magen och i extrema fall orsaka blödning i tarmarna.
 
 

Löpning på olika underlag

2012-09-22 20:35:43
0 kommentarer
Jag har ju somsagt blivit väldigt intresserad av löpning och suger åt mig som en svamp om löpningstips, är väldigt intresserad av all information jag kan hitta om löpning. Tänkte dela med mig av de tips jag fått på sistone som kanske kan hjälpa er också till bättre löpning! :) Kan tipsa om tidningen Coach, där jag hittat de bästa tipsen för mig! Här kommer några som exempel:
 
Asfalt

Spring gärna: Om du inte är skadad eller rehabiliteringstränar. Har du hälsinneinflammation är det dock okej att springa på asfalt. Senan mår faktiskt bättre av det relativt hårda underlaget.
 
Ta det lugnt: Om du nyligen haft ont i skenbenen eller knäna, läkt en fraktur eller drabbats av en muskelbristning. Asfalt kan vara tufft mot ben, leder och muskler.
 
 
Terräng/skogsväg

Spring gärna: Om du brottats med "löparknä", benhinneinflammation eller någon annan överbelastningsskada. Se bara upp med tekniskt svåra stigar, där fötterna lätt landar snett.
 
Ta det lugnt: Om du råkat trampat snett och stukat vristen. Ledbanden blir då aldrig helt återställda och det är lätt att förvärra skadan om du springer på mjuka och ojämna underlag.
 
 
 
Sand

Spring gärna: Sällan. Sand är ett extremt instabilt underlag, vilket gör massor av tyngd hamnar på dina vrister, knän och höfter. Å andra sidan är underlaget perfekt för att träna löparstyrka på, eftersom det är så krävande.
 
Ta det lugnt: Om du haft problem med hälsenorna eller stukat vristerna vid flera tillfällen ska du undvika att springa på sand i möjligaste mån.
 
 
Löparbana

Spring gärna: Om du har svaga vrister eller en nyligen läkt fraktur är löparbanans underlag perfekt för dig. Materialet är mer stötdämpande men stabilare än en skogsväg.
 
Ta det lugnt: Har du haft problem med ditt iliotbialband ("löparknä") eller bristningar i vaderna eller låren så kan banornas snäva kurvor förvärra problemen eller försvåra läkningen.
 
 
Gräs

Spring gärna: Gräs är finfint om du har knäproblem eller rehabtränar efter en fraktur. Detta eftersom kraften i nedslaget fortplantas ned i marken isället för att ta vägen upp genom benet.
 
Ta det lugnt: Om du tidigare drabbats av hälsporre kan det vara riskabelt att springa på gräs. Underlaget gör nämligen att du tenderar att överpronera lite extra, vilket ger extra belastning på ligamenten som finns på fotens undersida.
 
 
Löpband

Spring gärna: När du nyligen återupptagit löpningen efter en skada eller vill ha variation från dina asfaltsrundor. Bandet ger stötdämpning åt din rygg, dina höfter, knän och fötter. Dessutom är det fritt från hinder på vägen!
 
Ta det lugnt: Om du tränar inför ett lopp på asfalt. Att springa för mycket på löpband kommer inte hjälpa dig att klara ett omväxlande underlag eller göra dig förberedd på asfaltens hårda yta vilket i förlängningen kan orsaka skador.

Shape up

2012-09-22 08:47:00
0 kommentarer

Jag har skaffat ner en app till telefonen som hjälper mig ha koll på det dagliga kaloriintaget. Det är väldigt likt viktväktarappen jag hade, men den här är gratis. Shape up heter appen, den som förmodligen ska hjälpa mig att kicka igång det sista så jag ÄNTLIGEN ska få se en sexa på vågen först, det är evigheter sedan sen sist! Jag ligger och trampar där på mina 70 pannor, jag vill ju inget hellre än att komma ner till ett nytt tiotal! Heja heja!

 

 


DÄR hittades motivationen

2012-09-07 21:33:22
0 kommentarer
11 km sprang vi idag och under turen så JÄKLAR vaknade djuret i mig!! Motivationen kom efter 8 km och jag hade fan kunnat springa i evigheter!! Energin bara flödade och JÄKLAR vad GLAD jag var! Träning gör bara gott, så är det bara!
 
Hela veckan har jag letat efter motivationen och under långturen så fann jag den. Till och med Outi utbrast "Nu börjar jag äntligen känna igen dig!". Haha, så nere har jag varit den senaste tiden, inte orkar med ett smack.
 
 
Jäklar vilken bra fredag! Jäklar vilken bra löptur!

Onsdag

2012-09-05 21:20:01
0 kommentarer
Dagens träning:
 
Löpning 4,3 km uppvärmning
Plankan 90 sek * 3
 
"Benplågaren"
Knäböj hela vägen ner till marken
Jägarvila
Knäböj från ståendes ner till knähöjd
Jägarvila
Knäböj från knähöjd ner till marken
 
Situps
Fällkniven
 
Lovely!
 

Imorgon ska jag minsann försöka norpa en av platserna!

2012-09-04 22:02:46
0 kommentarer
Tjurruset - när jag för ett litet tag sedan fick nys om det blev jag helt i extas, vilken grej!! Det vill jag också köra!! Ett långt lopp man springer i skog, lera, vatten, över stockar och stenar - ja det låter ju som vilken tur som helst ute i Ärlaskogen men lite mer extremt ;) Jag och Outi älskar att springa ute i Ärlaskogen, då det spåret vi springer är verkligen hardcore, du hoppas över stockar, hukar under granar, hoppar över diken och tjärr och gosar ner fötterna i lervälling. Vi älskar det och när vi såg sidan om Tjurruset blev vi alledes till oss! Det är slutsålt för länge sedan, över 6000 anmälda, men imorgon släpps 250 platser till och DÅ SKA JAG HA EN! Punkt slut! Det är i Åkersberga det ska springas och det vore ett riktigt äventyr, tjoho! Kommer jag inte med detta år så ska jag springa nästa år, så är det bara :)
 


 
 
Det här vore väl något?! :D

Varma äpplen med kanel

2012-09-04 21:41:32
0 kommentarer
Kvällsfika: Äpplen (från den egna trädgården - mina damer och herrar, vi har klivit in i årets bästa årstid!!) i ugnen med kanel och kardemumma, fiberhavregryn och agavesirap. In i ugnen på 175g ca 25 min. Äpplena ska vara mjuka när det är klart. 
 
Såhär står det skrivet om Agavesirap för er som inte känner till vad det är: "Agavesirap är ett naturligt socker som extraheras från saven av den Mexikanska plantan Agave. Den är ett välgörande alternativ till vitsocker med en högre sötningsgrad, neutral smak och ett lägre glykemiskt index."
 

Min mamma har kört Rawfood ett bra tag och i och med det har jag lusläst i hennes kok och bakböcker när jag fått chansen. I nästan alla bakrecept använder man agavesirapen och den hittar du i nästan alla matbutiker. Jag hittade min på tex Willys bland bakgrejorna.
 



När motivationen tryter

2012-09-04 18:22:40
0 kommentarer
Ja, jag kan ju inte sticka under stolen med att jag har varit så fruktansvärt omotiverad de senaste två veckorna. Först blev Outi förkyld, min tränarkompanjon, och när hon inte kunde träna så ville inte min kropp. Jag hade sån olust. Men jag tränade ytterst lite och träffade Outi fast hon var sjuk, dumt nog, då jag blev smittad. Då var det en vecka utan träning för att jag mådde dåligt. Men nu ni - nu kan inget stoppa mig! Jag är ytterst lite snorig, men det är så lite att jag inte stör mig på det. Nu får det gärna vänta länge innan jag blir sjuk igen.
 
För att försöka hålla igång motivationen har Outi gjort iordning ett träningsschema för mig. Underbara Outi! Vi har satt upp ett litet internt mål, nämligen att få matrutor till jul (hahaha, jag kommer fan aldrig klara det!) och för att motivera mig har jag fått ett eget schema! Bästa PT'n ever! Så nu kör vi tre veckors intervaller, ett speciellt schema för tre veckor, där efter kör vi ett nytt schema för resterande tre veckor och så vidare. Det kommer att bli sex dagars träning i veckan och bort med sötsaker dessa veckor. Jag kommer följa samma matupplägg som jag gjorde under fitnessfighten. Frukost, mellis, lunch, mellis, middag och ev kvällsmål. Små mål och äta ofta. Mycket protein i form av ägg, keso, kvarg och sedan har jag proteinpulver till smoothies osv.
 
 
Så - nu är vi på dag 2 av dessa tre veckor. Det känns precis som starten av fitnessfighten, jag är fruktansvärt svullen, tjock och trött - men så går det för mig när man har fuskat med ingen träning, massor av kolhydrater, socker och alkohol under 2 veckors tid. Det sätter sig toksnabbt på min kropp. Det kommer bli tufft det här!

Veckans träning

2012-09-04 18:13:52
0 kommentarer
Måndag: Gym ASK
Tisdag: Medelpass
Onsdag: Backträning
Torsdag: Gym ASK
Fredag: Löpning 1,7 mil
Lördag: Löpning 5,7 km + magträning
Söndag: VILA
 
Nu kör vi igen! Två veckors fläskande är passerat - nu är jag uppe på banan igen!